nuffnang

Saturday, 4 April 2015

How To Manage The Precious Time ?

well uolls, if you wanna know iolls have been finished two assignment in a one night okeh! and that's fact. as long as before this i like to joke, but this is a fact and  it should be seriuos guys! and I am very proud of myseelf. lets giving me a reward! yeahhhh

jadi, disebabkan assigment group dah habis maka aku taip entry untuk mengkhabarkan pada kalian semua bahawa aku merdeka! oh yeayyy baby baby come on baby! oh shit melalut ~

maka, entry ni aku sediakan khas untuk mahasiswa/mahasiswi/rakan/taulan/sahabat/handai aku yang bergelar pelajar. as we know, susah jadi student. sebab apa? sebab masa jadi student ni la semua benda kita nak buat. kan? bila uolls dah kerja nanti, takde masa nak pikir pukul berapa nak tengok wayang, nak makan apa, nak pegi ceramah sana sini, kem motivasi sana sini, bla bla bla...

kan?

agree beb! pasal aku lagu ni, jadi mari aku share dengan kalian tips2 nak manage your precious time so that dapat la kalian selesaikan kerja dalam masa 1 sem tanpa ada yang terbengkalai. oh shitttttt~


1. kalau korang jenis suka sosial sana sini, MAKE A SCHEDULE! SCHEDULE! yes, schedule penting jenis kaki sosial. supaya apa? bila korang ada schedule, korang takkan terlanjur dari satu masa ke satu masa untuk satu aktiviti. faham?

2.  paksa diri, bukan manjakan diri kalau nak berjaya! yesss, PAKSA DIRI! contoh aku bagi, macam aku ni jenis kaki dating(kah!kantoi) aku akan paksa diri aku untuk siapkan setiap tugasan yang diberi. penat camana pun, aku akan paksa diri untuk buat at least 1 tugasan lepas date! janji aku tak isi satu hari berlalu tanpa siapkan tugasan. sikit takpe, lama-lama jadi bukit bro!

3. SET TIME!! SET TIME!! bila buat something, please set time. contoh, kau masak kan. cuba set time kau nak amik masa berapa lama nak masak. kalau sejam, sejam la kat dapur. bila kat dapur pulak, masak! don't make any waste activity. dengan cara ni, kau dah dapat save time tahu tak nak buat kerja lain pulak lepas tu. ni tak, duduk dapur 3- 4 jam. buat apa? melepak. mengumpat. gosip sana sini. padahal baju dalam baldi dah seminggu tak berbasuh! err yerkkk, please jangan jadi pengotor!

4. buat apa yang perlu. maksudnya, bila bukak laptop aim dalam kepala nak buat esaimen, so please tangan jangan gatal nak cari movie Suami Sebelah Rumah pulak! paham??

5.  RAJIN! JADI RAJIN! PAKSA RAJIN! BUAT-BUAT RAJIN! rajin untuk bertindak bukan sekadar baca apa aku tulis! take note. come on guys, nak sucess tak susah. semua depend on ourself.

so, cukup la lima tips kan. aku bukan kaunselor atau pakar motivasi nak bagi tips berjela. kah!



so, good nite and mmmmuahh ,

No comments: